Kajian futuristik dan hubungannya dengan pembangunan peradaban Islam di Malaysia - Hernawati Nasir; Suraya Sintang (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kertas kerja ini mengetengahkan perbincangan tentang kajian futuristik dan hubungannya dengan pembangunan peradaban Islam di Malaysia. Perspektif kajian futuristik memfokuskan sudut pandangan futuris Muslim kontemporari iaitu, Ziauddin Sardar. Kajian ini menggunakan pendekatan analisis teks yang membincangkan formula kerangka peradaban Islam pada masa depan berdasarkan idea dan gagasan pemerintahan Perdana Menteri; bermula daripada gagasan Wawasan 2020 era Tun Dr. Mahathir Mohamad, agenda Islam Hadhari era Tun Abdullah Ahmad Badawi dan gagasan 1Malaysia melalui program Transformasi era Dato’ Najib Tun Razak. Hasil kajian menunjukan strategi mencapai negara maju semakin jelas melalui transisi kehidupan orang Melayu di bandar, namun komited dengan cara hidup Islami. Boleh dikatakan Malaysia kelak akan mencapai negara maju dengan masyarakat Melayu Muslim yang masih kukuh dengan nilai-nilai Islami.