Hubungan kepemimpinan guru dengan pengurusan bilik darjah di Sekolah Menengah Pulau Pinang - Amirah Md Ibrahim,; Mohamed Yusoff Mohd Nor, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Tujuan kajian kuantitatif ini adalah untuk mengenalpasti hubungan antara amalan kepemimpinan guru dengan pengurusan bilik darjah. Sampel kajian terdiri daripada 107 orang guru dari tiga buah sekolah menengah di daerah Timur Laut, Pulau Pinang. Rekabentuk kajian adalah berbentuk kuantitatif. Borang soal selidik yang mengandungi bahagian A, B dan C adalah instrumen yang digunakan dalam kajian ini Penganalisian data yang dikumpul menggunakan Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 23.0. Analisis kajian statistik deskriptif digunakan dalam kajian ini seperti kekerapan, min dan peratus. Manakala analisis statistik inferensi menggunakan Ujian Korelasi Pearson. Dapatan kajian menunjukkan tahap amalan kepemimpinan guru adalah tinggi iaitu dengan nilai min=4.166. Tahap amalan pengurusan bilik darjah guru sekolah menengah di Timur Laut juga tinggi iaitu dengan nilai min=4.095. Analisis Ujian Korelasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara kedua-dua pembolehubah ini. Dimensi menghadapi dan meminimumkan krisis (min = 4.24, SP =0.423) dalam kepemimpinan guru adalah paling kerap diamalkan berbanding dimensi lain.