Unsur burung dalam pantun : analisis semantik inkuisitif - Maulana Al-Fin Che Man,; Nor Hashimah Jalaluddin, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Pantun dan masyarakat mempunyai hubungan yang begitu akrab. Pantun Melayu menyerlahkan pemikiran, emosi, pengalaman, harapan dan sentimen manusia Melayu. Keindahan pantun tersebut dapat dilihat melalui ciri-ciri dalamannya yang tepat, mengandungi pengertian, pemikiran dan falsafah yang keseluruhannya terkandung dalam sebuah ungkapan. Dalam ungkapan pantun yang terdiri daripada baris pembayang dan baris maksud, terdapat unsur alam seperti flora dan fauna yang digunakan untuk membentuk sebuah pantun. Kajian ini bertujuan untuk meneliti unsur fauna serta kaitan dengan manusia dengan memfokuskan kepada unsur burung. Bagaimana masyarakat Melayu dahulu mengaitkan unsur burung dan manusia dalam pantun? Persoalan ini menjadi tunjang utama dalam kajian ini. Objektif kajian ini adalah untuk mengkategorikan burung mengikut tabiatnya dalam pantun Melayu, menganalisis kolokasi, pembayang dan makna dan menghurai pemikiran dan tafsiran akal budi Melayu di sebalik kolokasi, pembayang dan makna pantun yang berunsurkan burung. Kajian ini difokuskan kepada data pantun yang berunsurkan burung dalam buku Kurik Kundi Merah Saga Kumpulan Pantun Lisan Melayu (1990). Terdapat sebanyak 65 pantun yang berunsurkan burung. Penganalisisan kajian difokuskan terhadap tiga jenis burung yang paling dominan dalam pantun Melayu iaitu burung merpati, burung pipit dan burung tiong. Dalam kajian ini pengkaji menerapkan konsep ad hoc dan pendekatan semantik inkuisitif serta pembuktian secara saintifik. Dapatan kajian mendapati bahawa burung merupakan perlambangan kepada manusia itu sendiri. Ada burung yang merujuk kepada kasih sayang, percintaan dan kesetiaan manusia iaitu wujud dalam pantun burung merpati. Kemudian ada burung yang merujuk kepada status, darjat dan kedudukan di antara manusia di dunia ini yang wujud dalam pantun burung pipit. Malah ada juga burung yang merujuk kepada kesedihan, kekecewaan dan kedukaan yang dihadapi oleh manusia yang wujud dalam pantun burung tiong. Lantas kajian secara tidak langsung dapat mencungkil ketajaman dan kebijaksanaan masyarakat Melayu.