Kreativiti dan realiti politik dalam Ikarus - Megat Fakhri Azri Mohamad Fouzli,; Che Abdullah Che Ya, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Karya sastera tidak lahir dalam ruang yang kosong. Apa yang dihasilkan adalah salinan kembali peristiwa yang berlaku dalam masyarakat. Pengarang seringkali menggunakan karya sastera untuk melahirkan pandangan, ideologi, wawasan dan harapan mereka. Kajian ini melihat bagaimana karya sastera boleh dipertanggungjawabkan sebagai dokumen sosiopolitik negara. Kajian ini menganalisis novel Ikarus karya S.M. Zakir yang diterbitkan oleh Institut Terjemahan & Buku Malaysia pada tahun 2018. Novel yang terbit sebelum pilihanraya ke-14 ini menceritakan tentang kejatuhan Barisan Nasional dan situasi politik negara dalam pentadbiran Pakatan Harapan. Apa yang digambarkan dalam Ikarus benar-benar terjadi selepasnya. Penelitian mendapati pengarang cuba mengetengahkan beberapa fenomena yang berlaku dalam kancah politik tanah air seperti perebutan kuasa, moral pemimpin, penyelewengan wang, politik wang, kronisme, pertentangan ideologi, dan penyalahgunaan kuasa. Pengarang telah menggunakan karya sebagai rakaman situasi politik yang berlaku dan karya ini boleh dipertanggungjawabkan sebagai dokumen sosiopolitik negara untuk tatapan generasi akan datang.