Analisis program orientasi Minggu Mesra Mahasiswa 2018 - Mohd Suzeren Md Jamil; Roslee Rajikan; Noor Alaudin Abdul Wahab; Shahrul Nazmi Sannusi; Muhammad Hamiduddin Saat (Pusat Pengurusan & Pembangunan Mahasiswa, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis isi kandungan program orientasi pelajar baharu dalam Minggu Mesra Mahasiswa (MMM) UKM 2018. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengenalpasti respon pelajar bagi setiap program orientasi yang dilaksanakan dan bagaimana kesannya dalam menyediakan pelajar dengan pelbagai maklumat yang diperlukan. Ia bertujuan untuk membantu pihak pengurusan universiti dalam meningkatkan kualiti program yang akan dijalankan pada masa hadapan. Dapatan kajian membuktikan bahawa program orientasi yang telah dijalankan menunjukkan respon yang amat baik dengan lebih 90% purata tahap kepuasan responden dapat dilihat, namun terdapat juga kelemahan yang memerlukan penambahbaikan.