Liputan kandungan dan penerbitan berita sukan dalam akhbar harian di Malaysia - Pekan Ramli,; Tajul Arifin Muhamad,; Norlena Salamuddin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Walaupun berita sukan pada hari ini sudah menjadi ciri utama dalam akhbar harian, kandungan dan penerbitan berita sukan tersebut mungkin didasari oleh agenda tertentu. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji penetapan liputan kandungan dan penerbitan berita sukan, dan bagaimana editor sukan membuat penetapan tersebut dalam konteks akhbar harian di Malaysia. Kajian ini adalah kajian kes di mana proses kutipan data dibuat melalui analisis kandungan halaman sukan akhbar Kosmo dan Berita Harian dan temubual bersama dua orang editor sukan di akhbar tersebut. Data dari halaman sukan telah dianalisis dengan menggunakan analisis kandungan secara kuantitatif dan data dari tembual telah dianalisis secara kualitatif. Dapatan menunjukkan bahawa akhbar harian tempatan mempunyai liputanan berita sukan dalam negara yang lebih tinggi berbanding sukan luar negara, liputan berita sukan Kosmo lebih banyak disokong dengan gambar berbanding Berita Harian, liputan kandungan dan penerbitan berita sukan wanita dalam kedua-dua akhbar adalah sangat rendah berbanding sukan lelaki, dan editor sukan Kosmo lebih bebas dalam membuat penetapan liputan dan penerbitan berita sukan berbanding editor sukan Berita Harian yang lebih terikat dengan kepentingan perniagaan. Kajian ini menunjukkan bahawa liputan kandungan dan penerbitan berita sukan dalam akhbar harian di Malaysia dipengaruhi oleh kepentingan perniagaan serta amalan editor sukan di akhbar tersebut. Justeru, ahli masyarakat perlu dilengkapkan dengan kemahiran berfikir secara kritis bagi membolehkan mereka menilai dan mengguna maklumat dari pelbagai sumber maklumat secara berpengetahuan dan matang.