Pengaplikasian IR4.0 dalam teater Projek Spektrum 2020 di Kuching Sarawak - Abdul Walid Ali (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Inovasi dalam pementasan teater akan sentiasa berlaku dari semasa ke semasa. Penggunaan media baru dan juga pengaplikasiannya dalam kehidupan ialah perkara yang perlu dilalui oleh masyarakat - terutama sekali dalam zaman IR4.0. Teater juga tidak terlepas daripada menghadapi cabaran ini. Pementasan teater Projek Spektrum di Kuching kelihatan bertepatan dengan idea ini apabila mengaplikasikan teknologi IR4.0 dalam pementasan yang berlaku pada tahun 2020. Ini menambah nilai tambah kepada pementasan dan lebih unik lagi pementasannya dilangsungkan di tapak pusat membeli-belah terawal di Kuching Sarawak; Ting and Ting Supermarket. Kajian berasaskan Practiced-Led Research ini akan membincangkan tentang langkah-langkah yang dijalankan produksi dalam mengaplikasikan teknologi IR4.0 dalam pementasan teater.