Model Pengajaran Unsur Tautan (2009) dalam pendidikan bahasa Melayu : trend, elemen dan faedah - Rozita Mohamad Yuneh,; Rahim Aman,; Shahidi A.H., (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Makalah ini membincangkan Model Pengajaran Unsur Tautan (2009) sebagai sarana kohesi menulis karangan. Kajian ini merupakan kajian kualitatif menjurus kepada pendekatan tematis yang berfokuskan penelitian analitis untuk menyesuaikan elemen sarana kohesi yang ada dengan pelaksanaan pengajaran karangan dalam pendidikan Bahasa Melayu. Hasil analisis menunjukkan bahawa model ini yang membahagikan sarana kohesi kepada tiga unsur iaitu tautan perulangan, tautan hubungan dan tautan penghubung ayat sangat bermanfaat untuk diaplikasikan dan dapat merancakkan proses pengajaran kemahiran menulis. Analisis mendapati kemampuan Model Pengajaran Unsur Tautan (2009) mendukung fungsi kohesi dan koheren melalui binaan teks, menstrukturkan idea dan mengorganisasikan makna sehingga menjadi konstituen karangan yang lengkap. Makalah ini juga menyarankan sarana kohesi dengan istilah yang mudah dalam model ini dijadikan penyuluh amalan pengajaran karangan dalam kalangan guru bersandarkan sifat proses mengarang itu sendiri.