Pilihan Raya Kecil Slim 2020 di Perak, Malaysia : prestasi Perikatan Nasional - Nur Adilah Shahirah Shafie,; Ariff Aizuddin Azlan,; Mazlan Che Soh, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Artikel ini bertujuan membincangkan Pilihan Raya Kecil (PRK) Slim di peringkat negeri Perak yang diadakan pada 29 Ogos 2020. PRK Slim menyaksikan pergelutan kerusi DUN tiga penjuru antara gabungan parti kerajaan, Perikatan Nasional (PN), Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) serta sebuah blok bebas. Dalam PRK ini, calon Barisan Nasional (BN) yang mewakili PN telah memenangi dan mengekalkan kerusi tradisi DUN Slim dengan mengalahkan parti PEJUANG, sebuah parti baharu yang ditubuhkan oleh bekas perdana menteri ketujuh Malaysia, Mahathir Mohamad. Sehubungan itu, artikel ini menjelaskan secara terperinci akan fenomena politik yang berlaku di dalam PRK DUN Slim, Perak, merangkumi prestasi gabungan parti PN yang terbentuk pada awal Mac 2020 berikutan tercetusnya “Langkah Sheraton” yang mengakibatkan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) setelah mentadbir negara selama 22 bulan. Selain itu, artikel ini juga menerangkan isu serta strategi parti-parti bertanding, termasuk faktor-faktor yang menjadi pemangkin ke atas kemenangan PN di Slim dan di antaranya adalah seperti kredibiliti calon, penglibatan serta sokongan parti gabungan, isu integriti, strategi kempen serta faktor politik perkauman. Artikel ini memberikan gambaran akan perubahan landskap politik negara yang telah memberikan satu perspektif baharu terhadap struktur keutuhan sistem politik di Malaysia setelah dilanda arus globalisasi, sekaligus merancakkan lagi perkembangan alur ilmu politik, percambahan pandangan serta buah fikiran terhadap dinamik politik negara.