Implikasi pandemik COVID-19 terhadap penjanaan sisa pepejal semasa perintah kawalan pergerakan di Semenanjung Malaysia - Saraswathy Kasavan,; Nurul Izzati Mohd Ali,; Sharif Shofirun Sharif Ali,; Sumiani Yusoff,; Rusinah Siron, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Perintah kawalan pergerakan (PKP) telah memberikan implikasi yang positif terhadap alam sekitar seperti meningkat kualiti air sungai dan udara. Walau bagaimanapun, hal ini tidak sama berlaku dalam konteks penghasilan sisa pepejal terutamanya sisa makanan, plastik dan sisa klinikal. Kajian ini telah meneliti jurang kajian dengan menjalankan kajian mengenai implikasi pandemik COVID-19 terhadap penjanaan sisa pepejal semasa PKP dan tumpuan juga diberikan sepanjang bulan Ramadan 2020 di Malaysia. Kajian ini menggunakan data sekunder (sumber dokumen) berkaitan penjanaan sisa pepejal yang diperoleh daripada Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) dan data kes COVID-19 daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Data yang jumlah penjanaan sisa tersebut berkumpul bermula dari 1 Januari sehingga 4 Jun di tapak pelupusan yang masih beroperasi bagi 8 buah negeri. Mengikut data SWCorp, trend penurunan sisa pepejal sepanjang PKP adalah rendah (purata 6,601,72 tan metrik/sehari) berbanding sebelum PKP (purata 7,566.05 tan metrik/sehari) dan sepanjang bulan Ramadan (purata 6,745.19 tan metrik/sehari). Trend penurunan sisa pepejal dari sektor industri berkurangan secara drastik namun, penghasilan sisa pepejal domestik dalam kalangan isi rumah tetap meningkat dalam kadar sederhana. Hasil kajian ini mampu memainkan peranan penting sebagai garis panduan kepada pihak kepentingan untuk mengambil strategi yang relevan ke arah mengurangkan penjanaan sisa pepejal semasa dan selepas pandemik COVID-19.