Cabaran peniaga Cina dalam sektor penghasilan makanan di Butterworth, 1900-2000 - Tan, Soon Chin; Adnan Jusoh, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Artikel ini memfokus tentang cabaran yang dihadapi oleh peniaga Cina yang terlibat dalam sektor penghasilan makanan pada tempoh 1900-2000. Isu-isu seperti kemelesetan ekonomi 1929 dan penghapusan status pelabuhan bebas Pulau Pinang telah memberi kesan yang mendalam terhadap sektor penghasilan makanan orang Cina di Butterworth. Keadaan ini diburukkan lagi dengan pengenalan cukai tambahan dan peristiwa Hartal yang berlaku di Pulau Pinang pada tahun 1947. Permasalahan utama ialah sejauh mana setiap cabaran yang berlaku telah memberi kesan terhadap sektor penghasilan makanan orang Cina di Butterworth. Penelitian ini menerapkan kaedah tafsiran sejarah dengan membuat analisis terhadap sumber primer dan sekunder yang terdapat di perpustakaan, Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang, Arkib Cawangan Negeri Pulau Pinang, Jabatan Penerangan Negeri Pulau Pinang dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia Cawangan Negeri Pulau Pinang. Hasil kajian mendapati peniaga Cina yang mengusahakan sektor penghasilan makanan telah menghadapi pelbagai cabaran seiring dengan perubahan isu politik semasa dan masalah dalaman. Walaupun begitu, peniaga Cina yang mengusahakan perniagaan penghasilan makanan secara kecil-kecilan tidak terjejas dengan keadaan politik semasa. Kesemua isu yang berlaku sebelum dan selepas merdeka tidak menjadi batu penghalang kepada mereka untuk meneruskan perniagaan. Malahan pelbagai isu politik yang berlaku pada tempoh tersebut tidak memberi kesan yang besar terhadap perniagaan penghasilan makanan Cina yang berskala kecil kerana modal yang digunakan untuk menjalankan perniagaan adalah rendah. Oleh itu, kajian ini sangat penting khususnya untuk memahami isu dan cabaran politik yang berlaku serta kesan terhadap perniagaan orang Cina pada tempoh tersebut.