Panduan ulama Islam berkaitan amalan pencegahan penularan pandemik : satu sorotan - Mohd Sophian Ismail,; Mohd Arif Nazri,; Najah Nadiah Amran, (Pusat Penyelidikan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Penularan pandemik COVID-19 menimbulkan kebimbangan dalam kalangan rakyat. Oleh itu kerajaan berusaha gigih melindungi masyarakat yang sihat dari mendapat jangkitan, merawat pesakit yang disahkan dijangkiti virus tersebut dan melindungi kakitangan perubatan dari terdedah kepada bahaya jangkitan dan penularannya.Penularan pandemik ini menyebabkan masyarakat berhadapan dengan kuman yang sangat bahaya serta mudah berjangkit. Mereka terdedah kepada risiko wabak penyakit yang boleh membawa maut. Untuk itu, khusus bagi umat Islam mereka perlu sentiasa disiapsiagakan secara berterusan mengenai pencegahan penularan pandemik seperti yang telah ditetapkan dalam al-Quran dan al-Sunnah. Artikel ini bertujuan menyoroti kajian lepas tentang panduan ulama Islam berkaitan amalan pencegahan penularan pandemik menurut al-Quran dan al-Sunnah. Di samping menganalisis pendapat para sarjana Islam berkaitan pencegahan penularan pandemik supaya dapat dilihat secara ilmiah dan amalan ini dapat dipraktikkan oleh masyarakat muslim. Kajian ini dilaksanakan dengan menggunakan kaedah kualitatif yang hasil dapatan kajian diperolehi menerusi kajian kepustakaan iaitu menganalisis dokumen dengan merujuk kepada rujukan primer dan sekunder menerusi pembacaan buku, tesis, jurnal dan lain-lain. Hasil penganalisaan mendapati tiga fokus utama kajian telah dilakukan oleh para sarjana Islam iaitu amalan pencegahan secara fizikal, mental dan rohani. Bagaimanapun aspek pencegahan pandemik secara khusus berpandukan al-Quran dan al-Sunnah dikaji dengan tidak menyeluruh. Justeru, diharapkan kajian ini boleh dijadikan bahan bacaan dan rujukan ahli ilmu, para perawat, pesakit dan masyarakat muslim agar tidak terkena jangkitan wabak ini.