Sekuriti makanan berlandaskan konsep halalan toyyiban : analisis dari perspektif maqasid shariah - Muhammad Izzat Mohamed,; Muhammad Hakimi Muhammad Shafiai, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Sekuriti makanan konvensional tidak mementingkan konsep halalan toyyiban dalam perlaksanaannya. Maka pada setiap rantaian bekalan makanan dan tiang-tiang sekuriti makanan akan mewujudkan keraguan dan kelemahan dalam pengurusannya. Memperkasakan konsep halalan toyyiban sebagai corak dan kaedah pengurusan pembangunan sekuriti makanan akan menjadikan sekuriti makanan itu lebih inklusif. Oleh yang demikian, penulisan ini membincangkan sekuriti makanan dengan melihat konsep halalan toyyiban sebagai landasannya. Penulisan ini juga menggunakan pendekatan dengan melihat sekuriti makanan berlandaskan konsep halalan toyyiban dalam kerangka maqasid shariah memandangkan ia adalah natijah yang dikehendaki syarak. Penulisan ini berbentuk kualitatif berasaskan data-data dan maklumat daripada kajian kepustakaan dan seterusnya ia dianalisis berdasarkan pendekatan deduktif. Kesimpulannya, pelaksanaan sekuriti makanan berlandaskan konsep halalan toyyiban selaras dengan tuntutan maqasid shariah, peningkatan akses kualiti makanan, memperkukuhkan ketersediaan dan kestabilan makanan golongan kurangberkemampuan, menjamin rantaian makanan kepada penggunaan yang halal dan mengelakkan pembaziran makanan.