Waqaf air dan isu perundangan di Malaysia - Rasyikah Md. Khalid,; Muhammad Amirul Ashraf A. Ghani,; Muhamad Zawawi Bi Jalaludin,; Suhaimi Ab Rahman,; Nurul Aini Yaacub, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Berwakaf adalah amalan yang mulia yang telah terpahat pada sejarah dan tamadun Islam. Dalam era dunia yang pesat membangun, wakaf tidak lagi terhad kepada penyediaan tapak untuk pembangunan, malah dewasa ini waqaf telah melibatkan pembinaan perigi dan taliair bagi kegunaan masyarakat setempat. Ini juga bertepatan masanya kerana pembangunan dan perindustrian pesat acapkali menyebabkan sungai tercemar dan menganggu bekalan air. Artikel ini mengkaji konsep dan rukun berkaitan wakaf dan pengaplikasiannya dalam konteks waqaf air, serta perkembangan perundangan berkaitan waqaf air di Malaysia. Kajian ini penting kerana bidang kuasa pentadbiran sektor air terbahagi di antara Kerajaan Negeri dan Persekutuan di Malaysia. Oleh yang demikian, enakmen negeri berkaitan air dan wakaf perlu diperhalusi agar tiada pertikaian dalam perlaksanaan wakaf air di masa hadapan.