Perbezaan isu Al-Jarh dan Al-Ghibah menurut disiplin ilmu sanad - Abu Dzar Ahmad,; Mohammad Haafiz Aminuddin Mohd Azmi,; Muhamad Razif Ahmad, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Al-Jarh wa al-Tacdil merupakan ilmu dan penilaian pakar dalam bidang hadis yang menjustifikasi status perawi dalam kitab-kitab muktabar hadis. Kaedah dalam ilmu al-Jarh sememangnya berunsurkan kritikan penilai yang mengkritik perawi berdasarkan kriteria yang dinilai para nuqqad. Namun, masyarakat tidak didedahkan mengenai ilmu al-Jarh yang mengklasifikasi isu-isu berkaitan lafaz kritikan perawi di samping menerangkan masyarakat mengenai kritikan perawi itu dibenarkan agama. Justeru, untuk menarik perhatian orang awam isu al-Jarh perlu dirungkai melalui penjelasan pengkritik hadis dan menerangkan perbezaan dengan al-Ghibah. Oleh itu, artikel ini menggunakan pendekatan deskriptif dan tematik berasaskan kajian kualitatif. Hasil kajian ini mendapati bahawa kepakaran para nuqqad bukan sekadar menghukum perawi dengan istilah al-Jarh tanpa alasan yang konkrit. Bahkan kritikan yang diungkap sebenarnya mempunyai objektif setiap pendekatan dalam kaedah bertujuan menjaga keabsahan sumber dalil di samping menyingkap para perawi dari sudut al-Dabt wa al-cAdalah.