Wanita dan persekitaran kerja dalam bidang STEM : analisis NVIVO - Nurhamizah Rashid,; Maisarah Mazlan,; Norain Mod Asri,; Norshamliza Chamhuri,; Azrina Abdullah Al-Hadi,; Hazrul Izuan Shahiri, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Kemajuan dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) memberikan sumbangan yang besar kepada ekonomi Malaysia terutama terhadap peluang pekerjaan. Walaupun ramai graduan dalam bidang STEM adalah wanita, penyertaan mereka dalam pasaran buruh bidang STEM masih rendah. Justeru, kajian ini dijalakan untuk mengenalpasti jenis persekitaran pekerjaan yang diperlukan oleh wanita agar mereka menceburi bidang STEM. Rentetan itu, kajian ini mengaplikasi kaedah kualitatif iaitu temubual mendalam terhadap responden wanita yang menyertai, kekal dan menerajui STEM. Menerusi analisis NVIVO terhadap transkripsi temubual, dua dapatan diperoleh iaitu wanita menyertai dan kekal dalam bidang STEM dipengaruhi oleh faktor persekitaran kerja psikososial, fizikal dan working condition. Manakala untuk menjadikan mereka menerajui bidang STEM, faktor persekitaran kerja psikososial dan working condition perlu dititikberatkan. Kajian ini mendapati bahawa pihak swasta atau kerajaan perlu memastikan bahawa wanita memperoleh persekitaran kerja yang baik dari segi psikososial, fizikal dan working condition bagi meningkatkan penyertaan wanita dalam bidang STEM.