Prinsip pemahaman dan pengamalan makanan sunnah - Wan Esma Wan Ahmad; Hamdi Ishak (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Perkembangan teknologi hari ini memperlihatkan perkembangan dan penghasilan pelbagai inovasi produk makanan. Makanan sunnah antara produk tempatan yang kandungan bahannya mengandungi unsur-unsur seperti kurma, madu, zaitun, delima, habbatu sauda, anggur, kismis dan tin yang disebut dalam al-Quran al-Sunnah telah dihasilkan dan dipromosikan sebagai makanan sunnah. Penggunaan istilah makanan sunnah sangat meluas dalam masyarakat dengan pelbagai pemahaman diberikan samada ahli masyarakat mahupun pengeluar produk. Tanpa satu prinsip yang jelas istilah ini boleh menimbulkan salah faham tentang maksud makanan Sunnah, penggunaan hadith-hadith tertentu, percampuran bahan makanan dan seterusnya cara pengamalan pemakanan. Justeru ia memerlukan satu standard yang merungkai prinsip makanan dalam Sunnah. Kajian ini bertujuan untuk menjelaskan prinsip makanan sunnah menurut al-Quran dan hadis. Methodologi penulisan berbentuk analisis kandungan kajian-kajian dan dokumen berkaitan makanan dalam sunnah. Hasil kajian mendapati bahawa konsep makanan sunnah sangat luas merangkumi Halal, Tayyib dan Halalan Tayyiba tidak hanya makanan tertentu semata-mata.