Hadis-hadis kepimpinan menurut Tuan Guru Abdul Hadi Awang - Mohd Luqman Arif Sakri; Latifah Abdul Majid (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Abdul Hadi Awang merupakan sosok yang terkenal dengan ketokohannya dalam bidang agama dan juga politik. Pendekatan politik yang dibawa sering memberi impak dan pengaruh yang besar terhadap landskap politik tanah air. Sebagai seorang tokoh agama dan juga selaku presiden sebuah parti Islam, maka setiap apa yang dilakukan olehnya bersandarkan kepada al-Quran dan hadis. Oleh itu, kajian ini dilakukan bertujuan untuk mengkaji pemikiran Abdul Hadi Awang terhadap hadis-hadis kepimpinan. Metode yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk kualitatif. Segala data yang diperolehi adalah berdasarkan analisis dokumen daripada karya-karya penulisan Tuan Guru terutamanya dalam Bahasa Melayu. Manakala hadis yang dipilih adalah berdasarkan yang sering digunakan dalam penulisan beliau. Hal ini bertujuan untuk memberi tumpuan sepenuhnya terhadap pemikiran yang ingin diteliti. Dapatan menunjukkan bahawa menjadi pemimpin dan melaksanakan urusannya merupakan kewajipan yang perlu dilakukan mengikut acuan yang diajarkan oleh Nabi SAW. Perkataan siyasah meskipun tidak disebutkan secara nyata dalam al-Quran, tetapi ianya jelas disebutkan dalam hadis yang membawa maksud memerintah, mentadbir dan memimpin. Menafikannya sebahagian daripada Islam boleh dianggap sebagai sesat. Amanah memimpin negara mestilah diserahkan kepada orang yang mempunyai hubungan yang dekat dengan Allah SWT kerana ianya merupakan amanah yang besar. Sekiranya seseorang itu tidak menjaga waktu solat, maka urusan kepimpinan tidak boleh diserahkan kepadanya apatah lagi yang tidak mendirikannya. Ketaatan kepada pemimpin adalah bersifat tidak mutlak. Hanya wajib memberikan ketaatan kepada pemimpin yang berpegang teguh dengan ajaran Islam.