Pengaruh faktor motivasi terhadap prestasi kerja - Nazrin Zulkafli; Maizatul Haizan Mahbob (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Bagi menganalisis pengaruh faktor motivasi intrinsik terhadap prestasi kerja, kajian ini telah menggariskan beberapa objektif iaitu untuk mengkaji pengaruh faktor motivasi dari aspek pencapaian ke atas prestasi kerja, mengkaji pengaruh faktor motivasi dari aspek pengiktirafan ke atas prestasi kerja dan juga mengkaji pengaruh faktor motivasi dari aspek peningkatan diri ke atas prestasi kerja. Pemboleh ubah bebas dalam kajian ini ialah faktor motivasi intrinsik yang terdiri daripada aspek pencapaian, pengiktirafan dan juga peningkatan diri. Manakala bagi pemboleh ubah bersandar ialah prestasi kerja. Bagi mencapai kesemua objektif tersebut, kaedah survei dijalankan ke atas kakitangan Lembaga Hasil Dalam Negeri, Jalan Duta, Kuala Lumpur. Hasil kajian menunjukkan bahawa aspek pencapaian memberi pengaruh signifikan yang paling besar terhadap prestasi kerja. Ini diikuti faktor peningkatan diri. Bagaimanapun faktor pengiktirafan tidak mempengaruhi prestasi kerja. Implikasi kajian kepada teori menunjukkan bahawa Teori Dua Faktor Herzberg iaitu faktor motivator masih lagi relevan kerana setiap pekerja memerlukan faktor tersebut untuk memastikan prestasi mereka berada dalam keadaan yang baik di sepanjang tempoh mereka bekerja.