Pembelajaran Bercirikan Kepelbagaian dan Global dalam aplikasi MOOC TITAS 2.0 - Norasyikin Azri; Adlina Ab Halim; Normala Othman (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Pembelajaran Bercirikan Kepelbagaian dan Global (DGL) adalah elemen keempat Amalan Pendidikan Berimpak Tinggi (HIEPS) yang diaplikasikan dalam pembangunan aplikasi MOOC TITAS 2.0 di universiti awam di mana aplikasi ini menggunakan pendekatan pembelajaran dan diskusi terbuka dalam talian secara maya, aktif dan interaktif. Seiring dengan kepantasan perkembangan teknologi internet, komputer dan telefon pintar di era Revolusi Industri 4.0 ini, aplikasi ini turut merangkumi model, metod dan pendekatan interaktif dan efektif yang telah menjadikan proses PdP kursus TITAS lebih aktif. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif teknik survei melalui pengedaran instrumen soal selidik secara google form. Seramai 1373 pelajar daripada lima zon merangkumi 13 UA terlibat sebagai responden kajian. Persampelan kajian adalah secara berkelompok dan rawak mudah. Data dianalisis menggunakan perisian SPSS 25.0 bagi mendapatkan analisis deskriptif. Dapatan kajian menunjukkan amalan DGL dalam aplikasi MOOC TITAS 2.0 membolehkan pelajar melontar idea berkaitan isu semasa tempatan dan global, menjadi kritis, empati dan rasional dalam menilai isu-isu semasa masyarakat, mewujudkan ruang komunikasi sosial antara pelajar dan komuniti, mengaplikasikan teknologi pengajaran di dalam pembelajaran, dan berupaya mendapat tindak balas segera atau secara langsung semasa pembelajaran berlangsung. Kajian merumuskan bahawa DGL dalam MOOC TITAS 2.0 merupakan pendekatan terbaik pelaksanaan pembelajaran kursus TITAS di universiti awam Malaysia.