Faktor-faktor penggunaan konsep ‘pm tepi’ dalam kalangan peniaga media sosial - Noranisha Othman; Muhammad Adnan Pitchan (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Perniagaan dalam talian telah melonjak naik dalam kalangan pembeli pada masa kini dan hal ini mewujudkan penggunaan konsep ‘pm tepi’ yang mana menjadi kelaziman ketika mengiklankan barang di dalam laman Facebook dan Instagram. Peningkatan permintaan pelanggan terhadap pembelian secara dalam talian telah menarik peniaga menggunakan konsep ini untuk memudahkan urusan perniagaan. Namun, pada hari ini konsep ‘pm tepi’ bukanlah suatu perkara asing terutamanya di bandar-bandar besar. Kajian ini telah memilih Lembah Klang sebagai lokasi bagi menerokai faktor-faktor penggunaan konsep ‘pm tepi’ dalam kalangan peniaga media sosial. Kajian menggunakan kaedah kualitatif secara perbincangan kumpulan fokus iaitu informan seramai 15 orang terdiri daripada bangsa Melayu, Cina dan India dalam lingkungan 20 hingga 40 tahun yang berada di Kajang, Petaling Jaya dan Shah Alam. Hasil kajian utama mendapati bahawa peniaga menggunakan konsep ‘pm tepi’ sebagai salah satu cara strategi pemasaran untuk mempromosikan barangan di dalam media sosial dan di kawasan yang mempunyai permintaan tinggi daripada pelanggan. Tindakan pelanggan itu sendiri apabila melakukan komen ‘pm tepi’ di dalam media sosial menyebabkan iklan-iklan tersebut menjadi paparan utama kepada pelanggan lain dan ini merupakan salah satu cara mempromosikan barang di dalam media sosial agar ia sering terlihat oleh pelanggan yang menyumbang kepada peningkatan pembelian barang. Selain itu, strategi pemasarannya adalah menyimpan nombor telefon pelanggan untuk digunakan sebagai satu langkah memujuk agar tertarik terhadap barang-barang baharu melalui konsep ‘pm tepi’