Pengekalan kata panggilan kekeluargaan dalam kalangan keluarga kahwin campur masyarakat Brunei di Sabah - Masning Hj. Ag. Ali Omar,; Shahidi A. Hamid,; Riduan Makhtar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti status aplikasi kata panggilan kekeluargaan bahasa Brunei dalam interaksi keluarga kahwin campur masyarakat Brunei di Sabah. Kajian ini dibuat di Kg. Pimping, Membakut, Sabah. Kajian dijalankan dengan menggunakan teori Domain Fishman (1972). Kajian lapangan telah dijalankan dengan menggunakan pendekatan etnografi. Manakala instrumen yang dgunakan pula ialah soal selidik dan temu bual. Seramai 100 orang responden yang terdiri daripada masyarakat Brunei yang berkahwin campur telah dipilih untuk mewakili populasi masyarakat Kg. Pimping yang berkawin campur. Hasil dapatan dianalisis dengan menggunakan metodologi kuantitatif dan dihuraikan dengan menggunakan kualitatif. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kata panggilan kekeluargaan dialek Brunei masih digunakan dalam kalangan keluarga kahwin campur masyarakat Brunei di Sabah. Hasil kajian ini diharapkan dapat memberikan impak kesedaran kepada masyarakat Brunei yang berkahwin campur agar tetap mengekalkan dan menjaga kata panggilan kekeluargaan ini walaupun telah berlakunya pertembungan dua budaya melalui perkahwinan campur pelbagai etnik.