Pembangunan kerangka modul Pengajaran Matematik Menggunakan Pendekatan Pembelajaran Sosial dan Emosional (PSE) - Radin Muhd Imaduddin Radin Abdul Halim,; Ruhizan Mohammad Yasin,; Nik Mohd Rahimi Nik Yusoff, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Laporan World Economic Forum 2016 telah menekankan tentang kepentingan pembelajaran sosial dan emosional (PSE) yang dikatakan mampu menyediakan murid bukan sahaja secara akademik, malah untuk persediaan mendepani cabaran revolusi perindustrian keempat (4IR). Dalam memenuhi keperluan tersebut, sebuah kerangka modul Pengajaran Matematik Menggunakan Pendekatan Pembelajaran Sosial dan Emosional (PSE) telah dibangunkan. Artikel ini membincangkan penilaian keperluan komponen utama bagi setiap konstruk kerangka modul tersebut melalui kesepakatan pakar yang diperolehi melalui kaedah Fuzzy Delphi. Sebelas orang pakar pelbagai bidang telah terlibat dalam kajian ini melalui persampelan bertujuan. Dapatan menunjukkan nilai threshold bagi setiap komponen adalah di bawah 0.2, peratusan kesepakatan pakar adalah melebihi 75%, dan skor fuzzy melebihi 0.5. Dapat dirumuskan bahawa kesemua pakar telah mencapai kesepakatan tentang kepentingan kesemua komponen kerangka modul, iaitu i) kesediaan guru, ii) objektif pembelajaran, iii) permasalahan berkonteks, iv) tugasan kolaboratif dan aktif, dan v) sokongan fizikal dan penilaian. Implikasinya, kerangka modul ini penting sebagai asas bagi membangunkan modul pengajaran pelbagai kandungan matematik yang menerapkan PSE untuk pelbagai aras persekolahan yang dapat meningkatkan kemahiran sosial dan emosional dalam kalangan pelajar.