Interaksi sosial terhadap ahli bidaah menurut Kitab Sabil a-Muhtadin - Muammar Ghaddafi Hanafiah, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Kitab Sabil al-Muhtadin karya Arsyad al-Banjari memiliki banyak keistimewaan. Selain berjasa menaiktarafkan tatacara peribadatan orang Melayu, pemikirannya juga berjasa membentuk tatacara interaksi sosial yang ideal kepada mereka. Maka kajian ini cuba menelusuri salah satu dari aspek interaksi sosial darinya dengan menumpu kepada ahli bidaah. Tujuan kajian adalah untuk mengenalpasti bentuk-bentuk interaksi sosial terhadap ahli bidaah dan untuk menganalisis nilai-nilai kemasyarakatan di dalamnya. Kajian ini adalah kajian kualitatif. Kaedah perpustakaan digunakan sepenuhnya. Teknik pembacaan rapi dilakukan ke atas teks Sabil al-Muhtadin bagi mendapatkan data yang mengandungi dasar interaksi sosial terhadap ahli bidaah. Data dianalisis menggunakan konsep interaksi sosial dalam Islam yang luas. Dapatan kajian menunjukkan terdapat kira-kira lapan bentuk interaksi sosial terhadap ahli bidaah seperti tidak berimamkan kepada ahli bidaah dalam solat jamaah, tidak menziarahi pesakit atau jenazah dari kalangan ahli bidaah, tidak menceritakan petanda baik yang terlihat pada jenazah ahli bidaah, tidak membenarkan ahli bidaah memandikan jenazah orang Islam, menyelamatkan kubur dari amalan ahli bidaah, menyelamatkan jenazah dari dihina oleh ahli bidaah, tidak memenuhi jemputan ahli bidaah dan tidak melaksanakan wasiat ahli bidaah. Hasil kajian menjelaskan kesan dari semua interaksi sosial tersebut meluputkan beberapa hak sosial dari ahli bidaah seperti hak imamah dalam solat jamaah, hak muslim ke atas muslim lain, hak menjaga kerahsiaan muslim, hak kebaktian sosial, hak kebebasan bertindak mengamalkan kepercayaan diri, hak kesetiaan waris terhadap wasiatnya dan hak dihormati wasiatnya. Implikasi kajian ini terserlah pada keberadaan konsep interaksi sosial Islam yang ideal dalam tatasusila berinteraksi masyarakat Melayu khasnya terhadap ahli bidaah.