Khitab adhab muhin dan rahsia penggunaanya dalam al-Quran - Hana Sofia Hakimiesa; Mohd Nazri Ahmad (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Azab dinyatakan dengan pelbagai sifat dalam al-Qur’an. Ia mengandungi rahsia yang perlu disingkap supaya al-Qur’an dapat ditadabbur dengan cara yang sempurna. Artikel ini akan memfokuskan pada aladhab al-muhin dalam al-Qur’an dengan memberi tumpuan kepada kekerapan penggunaan dan khitab ayat azab tersebut. Kajian ini menggunakan metode kualitatif dengan reka bentuk analisis kandungan dalam kitab-kitab tafsir. Data akan dianalisis secara induktif bagi mengeluarkan satu kesimpulan umum tentang sebab penggunaan adhab muhin dalam al-Qur’an. Hasil kajian mendapati bahawa adhab muhin yang menggunakan lafaz mac rifah tidak menunjukkan kepada azab Allah yang menghinakan. Manakala adhab muhin yang menggunakan lafaz nakirah menunjukkan kepda azab Allah yang menghinakan yang digunakan pada orang kafir disebabkan perbuatan-perbuatan hina yang dilakukan oleh mereka semasa di dunia.