Penerimaan dan penolakan international convention on the elimination of all forms of racial discrimination (ICERD) dalam kalangan masyarakat Melayu dan Bumiputera di Malaysia - Kartini Aboo Talib @ Khalid; Suraiya Ishak (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Perdebatan tentang ratifikasi atau perakuan menerima ICERD amat memuncak dengan pembahagian beberapa pandangan yang berbeza termasuk yang menyokong, menentang dan yang memilih dengan bersyarat. Gerakan ratifikasi ICERD ini dipelopori oleh aktivis hak asasi manusia yang kebanyakannya ialah daripada pertubuhan bukan kerajaan yang menyediakan laporan keperluan ratifikasi ICERD hanya dalam Bahasa Inggeris. Himpunan suara daripada kumpulan kecil aktivis badan bukan kerajaan ini menjadi kefahaman mengenai ICERD hanya tertumpu kepada pandangan segelintir kumpulan masyarakat iaitu mereka yang berpendidikan Inggeris, kelas atasan dan pertengahan. Sebilangan besar rakyat masih lagi belum jelas dan tercari-cari sumber yang boleh dipercayai dalam memahami kemelut ICERD ini. Tambahan lagi, dorongan yang bersifat gopoh juga menyebabkan himpunan rakyat membantah perakuan menerima atau ratifikasi ICERD. Kegopohan kerajaan untuk meratifikaasi juga menjadi suatu tanda tanya. Artikel ini menjelaskan sebab musabab ICERD ditolak terutama kandungannya, kefahaman yang kurang dalam kalangan masyarakat Melayu dan Bumiputera, ketiadaan rundingan bersama rakyat, dan rentetan beberapa peristiwa yang agak tegar akhirnya membawa kepada penolakan ICERD. Faktor-faktor ini adalah sebahagian daripada ‘stable tension’ yang jika gagal diurus dengan baik, suasana tegang ini boleh bertukar menjadi ganas – rusuhan kaum.