Unsur-unsur mistik dan pemujaan dalam kalangan masyarakat Melayu di Pulau Besar negeri Melaka - Syaimak Ismail; Muhammad Saiful Islam (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Pulau Besar merupakan pulau yang berpenghuni yang terletak di negeri Melaka. Pulau ini mula wujud sejak daripada zaman Kesultanan Melayu Melaka dan banyak peristiwa sejarah yang berlaku di pulau ini. Kehadiran ulama tersohor ke Pulau Besar sekitar abad ke-15 untuk menyebarkan agama Islam dianggap sebagai wali Allah dilihat wajar dihormati dan dipuja kerana kedudukannya yang tinggi di sisi tuhan. Peninggalan makam ulama beserta pengikut beliau dikatakan mewarnai Pulau Besar dengan hal-hal positif kerana memberikan seribu kebaikan kepada penduduk dan pengunjung yang datang ke pulau ini. Oleh demikian, Pulau Besar dianggap sebagai sebuah pulau yang suci dan keramat kerana mampu menyembuhkan penyakit, menyucikan hati dan menunaikan hajat setiap pengunjung yang datang ke pulau ini. Kebiasaannya masyarakat Melayu khususnya di Melaka akan mengunjungi beberapa tempat yang dianggap suci yang terdapat di pulau ini seperti kubur, gua, pokok dan batu besar untuk berdoa, memohon hajat, menunaikan nazar dan majalani sesi rawatan secara ghaib di Pulau Besar. Kesan daripada pengaruh fahaman animisme dan Hindu-Buddha yang diterima secara warisan daripada leluhur terdahulu masih lagi menjadi amalan sejak berzaman. Walaubagaimanapun, masyarakat Melayu mula menyesuaikan amalan tersebut mengikut kesesuaian agama Islam sebaik sahaja agama ini diperkenalkan di alam Melayu. Objektif kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti unsur-unsur mistik dan pemujaan dalam kalangan masyarakat Melayu di Pulau Besar. Kajian ini menggunakan metod dokumentasi dan observasi bagi melihat secara menyeluruh bentuk amalan dan pemujaan yang masih dilakukan oleh masyarakat Melayu yang mengunjungi Pulau Besar ini. Berdasarkan kajian, terdapat beberapa amalan pra Islam yang masih diamalkan dan dijadikan upacara ritual penting di Pulau Besar yang dianggap bertentangan dengan garis panduan yang telah ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Negeri Melaka (MAIM).