Indeks pembangunan lestari alam sekitar: kriteria dan cabaran pelaksanaannya dalam pengurusan sisa pepejal perbandaran di Malaysia - Khairunnisa Syarafina Samsudin; Sohif Mat; Halim Razali; Noor Ezlin Ahmad Basri; Zulkifli Aini (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Taraf kebersihan sesebuah negara yang sedang membangun melambangkan tahap pengurusan sisa pepejal. Selain daripada pelbagai polisi, akta, kempen kesedaran dan pelaksanaan program kitar semula yang sedang dijalankan; bagi mengurangkan kadar jumlah sisa pepejal perbandaran ke tapak pelupusan sebagai lokasi terakhir, penggunaan prinsip indeks, semakin mendapat tempat dalam pembangunan lestari alam sekitar. Di Malaysia, pelaksanaan prinsip indeks lestari masih kurang lebih-lebih lagi yang melibatkan pengurusan sisa pepejal perbandaran. Justeru kertas kajian ini membincangkan tentang pelaksanaan prinsip indeks pembangunan lestari alam sekitar, cadangan penunjuk kelestarian berdasarkan pelan pembangunan negara dan cabaran utama dalam melaksanakan prinsip ini dalam pengurusan sisa pepejal di Malaysia. Teknik analisis kandungan digunakan dalam kajian ini dimana bahan bacaan seperti jurnal, laporan tesis, laporan projek kajian dan laporan kajian telah digunakan. Hasil analisis telah mengenalpasti pelbagai kriteria dalam pembangunan penunjuk indeks kelestarian dalam indeks sedia ada yang boleh diintegerasikan dalam pengurusan sisa pepejal perbandaran di Malaysia. Selain itu, cabaran-cabaran pelaksanaan indeks pembangunan lestari dalam pengurusan sisa pepejal perbandaran di Malaysia juga telah dibincangkan. Hasil kajian ini dijangkakan akan digunakan oleh penggubal polisi serta semua pihak berkepentingan.