Kesepaduan stail dengan perutusan dalam sajak-sajak terpilih lima penyair Sabah - A.Halim Ali, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti dan menganalisis kesepaduan stail dengan perutusan dalam sajak-sajak pilihan lima orang penyair Sabah, iaitu Ariffin Arif, Ramli AR, Hasyuda Abadi, Norawi Kata dan Sahara Jais. Kajian ini adalah sebuah kajian kepustakaan menggunakan kaedah analisis kandungan dan analisis deskriptif. Analisis dan perbincangan dilakukan berpandukan prinsip kesepaduan dan perkaitan dalam Teori Estetika Bersepadu janaan Abdul Halim Ali (2010). Kajian ini dapat membuktikan bahawa unsur gaya bahasa seperti metafora, personifikasi, alusi, anafora dan hiperbola dihadirkan dengan sedar oleh penyair dan bertujuan khusus untuk menyampaikan pemikirannya tentang kebesaran tuhan, mengenal hakikat diri, kecaknaan sesama manusia dan kehebatan cinta terhadap tuhan.Hasil kajian ini juga membuktikan stail (kesepaduan gaya bahasa dengan pemikiran) bersepadu dengan perutusan yang ingin disampaikan penyair. Perutusan agamawi yang indah bagi menyedarkan pembaca bahawa kebesaran tuhan itu tergambar dalam Asma al-Husna-Nya dan membawa maka kebesaran yang benar dan maha indah. Demikian juga dengan perutusan supaya pembaca mengenal hakikat diri dan ambil peduli sesama manusia serta membawa pembaca untuk memahami nilai kehebatan cinta manusia terhadap Tuhan.