Hubungan faktor pengetahuan kemahiran abad ke-21 dengan faktor umur, kelayakan akademik dan pengalaman mengajar guru bahasa Melayu di daerah Sibu, Sarawak - Sofiana Hassan; Zamri Mahamod (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran abad ke-21 telah diperkenalkan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 sejajar dengan perkembangan pendidikan dalam abad ke-21. Kajian ini bertujuan untuk melihat hubungan faktor pengetahuan kemahiran abad ke-21 dengan faktor umur, kelayakan akademik dan pengalaman mengajar dalam kalangan guru Bahasa Melayu di daerah Sibu, Sarawak. Kajian yang dijalankan berbentuk tinjauan menggunakan soal selidik sebagai instrumen kajian. Seramai 210 orang guru Bahasa Melayu di daerah Sibu, Sarawak telah menjawab soal selidik tersebut. Sampel kajian dipilih secara rawak mudah. Data kajian dianalisis menggunakan pakej perisian statistik The Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 23.0. Statistik korelasi Pearson telah digunakan untuk menguji hipotesis kajian. Dapatan korelasi Pearson menunjukkan bahawa terdapat hubungan yang tidak signifikan antara pengetahuan guru dalam menerapkan kemahiran abad ke-21 dengan faktor umur dan kelayakan akademik, tetapi mempunyai hubungan yang signifikan dengan pengalaman mengajar. Implikasi kajian ialah faktor pengalaman mengajar memberi impak positif dalam menerapkan kemahiran abad ke-21 dalam pengajaran dan pembelajaran guru Bahasa Melayu.