Kadar pelepasan bromokarbon jangka hayat pendek oleh rumpai laut tropika menggunakan simulasi laut tropika - Chandran Raynusha; Mohammad Rozaimi; Nur Hidayah; Chandru, Kuhan; Wan Shafrina Wan Mohd Jaafar; Noor Liana Mat Yajit; Mohd Shahrul Mohd Nadzir (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Bagi negara tropika yang mempunyai keberhasilan marin yang tinggi seperti Malaysia, makroalga (rumpai laut) telah menjadi penyumbang utama kepada pelepasan bromokarbon jangka hayat pendek (VSL) ke dalam atmosfera. Faktor abiotik seperti keamatan cahaya dan kepekatan klorofil a telah diketahui mempengaruhi pengeluaran bromokarbon oleh rumpai laut, namun begitu masih lagi kurang kajian yang mengukur secara sistematik pengaruh rumpai laut terhadap kadar pelepasan bromokarbon VSL dijalankan. Oleh itu, sistem pengkulturan rumpai laut yang diselaraskan dengan keadaan persekitaran semula jadi disediakan bagi mengkaji kadar pelepasan bromokarbon VSL (CH2Br2, CHBr3 dan CHBr2Cl) bagi tujuh rumpai laut merah, perang dan hijau iaitu Gracilaria changii, Ulva reticulata, Caulerpa racemosa var. macrophysa, Kappaphycus alvarezii, Sargassum binderi, Sargassum siliquosum dan Padina australis. Penghasilan bromokarbon VSL menunjukkan kitaran diurnal dengan kepekatan halokarbon meningkat kepada tahap maksimum pada waktu tengahari (1738 pmolL-1) dan menurun apabila keamatan cahaya dan suhu permukaan laut (SST) berkurang. Penghasilan bromokarbon VSL rumpai laut yang diletakkan di bawah cahaya matahari adalah lima kali ganda lebih tinggi daripada penghasilan tangki akuakultur yang diletakkan dalam persekitaran gelap yang menunjukkan berlakunya penghasilan fotokimia. Purata kadar penghasilan fotokimia untuk bromokarbon VSL daripada uji kaji tangki akuakultur berjulat antara 1 dan 137 pmol per g-1 FW-1 h-1. Ini menjadikan rumpai laut merah (Gracilaria changii) sebagai pengeluar tertinggi. Begitu juga, bromoperoksida (BPO) yang diekstrak daripada kesemua rumpai laut juga menunjukkan aktiviti tertinggi dalam rumpai laut merah diikuti oleh rumpai laut perang dan hijau.