Tahap sokongan majikan terhadap tahap keterlibatan program Lifelong Learning (LLL) Pekerja Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) - Zarina Kassim; Nor Aishah Buang; Muhammad Hussin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kajian ini bertujuan membincangkan tahap sokongan majikan PKS terhadap keterlibatan pekerja dalam program Lifelong Learning (LLL). Kajian ini mengaplikasikan pendekatan secara kuantitatif menggunakan reka bentuk soal selidik keratan rentas. Seramai 1,148 pekerja PKS dipilih sebagai responden. Hasil analisis mendapati walaupun tahap sokongan majikan berada pada tahap rendah namun hubungannya masih signifikan. Selain itu, terdapat perbezaan yang signifikan antara pendapatan dan tahap pendidikan pekerja dengan tahap sokongan majikan kepada pekerja. Justeru, kajian ini mencadangkan supaya pihak kerajaan dapat memberikan sokongan kepada majikan untuk melibatkan pekerja mereka dalam program LLL. Antaranya melalui pemberian insentif khas kepada majikan yang menghantar pekerja dalam program LLL serta pengecualian cukai ke atas majikan PKS supaya pendapatan yang sepatutnya dikenakan cukai dapat diberikan kepada pekerja sebagai elaun pendidikan dan latihan pekerja.