Meriam-meriam Kedah di Wat Phra Mahathat Woramahawihan, Nakhon Si Thammarat - Hasanuddin Yusof,; Zuliskandar Ramli,; Muhammad Shafiq Mohd Ali, (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Pada abad ke-19, Kota Kuala Kedah yang menjadi kubu utama negeri Kedah telah diperkukuhkan dengan meriam-meriam. Ketika berlakunya perang Kedah-Siam atau lebih dikenali sebagai perang Musuh Bisik, meriam-meriam di Kedah khususnya di Kota Kuala Kedah telah ditawan dan dirampas oleh angkatan tentera Ligor dan Siam. Ketika ini, serangan ke atas Kedah telah dilancarkan dari pusat pemerintahan kerajaan Ligor iaitu di kota Nakhon Si Thammarat. Pada hari ini, di dalam sebuah Wat Siam yang terletak di Nakhon Si Thammarat iaitu Wat Phra Mahathat Woramahawihan, terdapat sembilan pucuk meriam yang diyakini dirampas dari kerajaan Kedah iaitu ketika berlakunya perang Kedah-Siam di antara tahun 1821 hingga 1839.