Tuntutan drama Islamik patuh syariah: motif visual Mior Hashim Manap melalui busana dan solekan - Wawarah Saidpudin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Makalah ini bertujuan untuk memfokuskan motif visual Mior Hashim Manap dari segi elemen busana dan solekan yang mematuhi tuntutan syarak dalam menghasilkan drama Islamik patuh syariah. Kaedah analisis kandungan digunakan terhadap ketigatiga drama Islamik arahan Mior Hashim Manap yang disiarkan di TV Al-Hijrah bertajuk Cinta Kun Fayakun, Warkah Cinta dan Cinta dan Wahyu. Mior Hashim Manap, kru drama, pelakon dan ahli akademik turut di temu bual secara mendalam bagi membincangkan isu ini dan didapati Mior Hashim Manap berusaha untuk memenuhi tuntutan syarak dari segi busana dan solekan walaupun pelbagai cabaran yang di hadapi terutama makna dalaman pengarah yang berbeza daripada kru drama. Kesimpulannya untuk menghasilkan drama Islamik patuh syariah, busana dan solekan adalah salah satu elemen fizikal yang perlu dititik beratkan oleh pengarah dan kru drama selain daripada mesej dan jalan cerita dakwah yang mematuhi syarak. Tuntutan ini boleh direalisasikan sekiranya terdapat kerjasama dari pihak agamawan dan pengkarya seni dalam menerjemahkan mesej dakwah melalui drama seiring dengan motif dalaman pengarah yang bersandar kepada tanggungjawab sebagai hamba Allah SWT.