Sejarah kedatangan Islam dan Tradisi Posan (Pesaji) di Pulau Lombok - Hasan Asy’ari Najmuddin,; Mohd Arif Nazri, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Islam muncul di Pulau Lombok pada abad ke-16 sekitar tahun 1545 masihi. Kemudian agama Islam disebar luaskan oleh pendakwah yang berasal dari Pulau Jawa iaitu Sunan Prapen putera kepada Sunan Giri (Wali Songo). Sebelum kedatangan Islam kepercayaan asli masyarakat Lombok atau Suku Sasak ialah Boda. Penganut Boda merupakan komuniti kecil dan masih wujud pada awal abad ke-20, di bahagian utara Gunung Rinjani dan di beberapa desa di sebelah selatan Gunung Rinjani. Mereka berasal dari bahagian tengah pulau Lombok dan mereka pindah ke wilayah pegunungan untuk menghindari proses Islamisasi. Sementara masyarakat Islam Wetu Telu dalam pengamalan kepercayaannya dalam kehidupan sehari-hari, masih sangat kuat berpegang teguh pada adat atau tradisi nenek moyang. Contohnya ialah tradisi Posan (Pesaji) merupakan sebuah upacara adat yang dilaksanakan oleh masyarakat Islam Wetu Telu ketika menyunat anak lelaki dan tradisi ini masih dilaksanakan sampai sekarang ini. Masyarakat Islam Wetu Telu juga merupakan masyarakat yang kuat akan kepercayaannya terhadap Animisme dan Dinamisme. Asal usul masyarakat Islam Wetu Telu ini ialah adanya percampuran kepercayaan daripada Animisme, Dinamisme, Hindu dan Islam. Kajian ini membincangkan tentang sejarah singkat tradisi posan dan sejarah munculnya agama Islam di Pulau Lombok.