Teori wakaf, kepelbagaian dan contoh amalan di Malaysia - Mohd. Ali Muhamad Don, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Wakaf merupakan ibadat berbentuk kehartaan bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Namun begitu belum ramai yang menyedari kepentingan wakaf sekali gus menyebabkan dana wakaf gagal memainkan peranan signifikan kepada pembangunan ummah. Justeru penulisan ini ingin menjelaskan teori wakaf serta kepentingannya dalam Islam. Penulis juga menjelaskan mengenai hikmah kepelbagaian wakaf bagi mencerminkan nilai keunikan wakaf dalam Islam. Akhirnya Penulis mengetengahkan beberapa contoh pelaksanaan wakaf sebagai model amalan wakaf kontemporari yang diperkenalkan di Malaysia. Bagi mencapai objektif ini Penulis melakukan kajian keperpustaakan bagi mendapatkan maklumat terperinci daripada sumber yang sahih lagi autentik. Dapatan kajian di analisa dan dibuat perbandingan kemudian dilaporkan dalam bentuk penulisan kertas kerja untuk memudahkan pembacaan. Hasil kajian menunjukkan wakaf suatu ibadat yang murni diperkenalkan oleh Islam mendahului masa pengenalan skim endowment dan philantropi di Barat. Namun begitu masih banyak yang perlu dilakukan agar umat Islam benar-benar memahami hukum-hakam wakaf dan menyedari keperluan untuk berwakaf sebagaimana yang dianjurkan dalam Islam. Diharapkan penulisan ini berjaya mencapai matlamat untuk melahirkan masyarakat celik wakaf dan menyumbangkan lebih banyak dana untuk keperluan ummah sepanjang zaman.