Pengajian umum menurut perspektif Islam - Mohamad Sabri Haron (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Pengajian umum membekalkan para pelajar dengan nilai-nilai asas yang sepatutnya ada kepada setiap manusia agar berfungsi menjadi manusia yang cemerlang. Apakah nilai-nilai tersebut menurut perspektif Islam?. Kertas ini cuba memberi fokus tentang perkara ini berdasarkan perspektif Islam yang bukan sahaja memberi penekanan tentang Hablum MinanNas (hubungan sesama manusia) tetapi perkaitannya dengan Hablum Minallah (hubungan dengan Allah s.w.t.) yang membawa kepada al-Falah (kejayaan) di dunia dan dan juga akhirat sebagai suatu destinasi terakhir kepada manusia yang kekal buat selama-lamanya. Untuk itu persoalan mengenai kurikulum dan aksiologinya serta peranan guru dan pelajar adalah amat penting untuk mencapai matlamat al-falah ini.