Konsep fiqh al-sunnah menurut al-Qaradawi - Sholihah Kaswari; Latifah Abdul Majid; Mohd Arif Nazri; Ahamad Asmadi Sakat (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Al-Qaradawi memandang sunnah Nabi tidak hanya sebagai sumber hukum, tetapi sebagai metodologi pemahaman terhadap nas-nas keagamaan. Beliau disejajarkan dengan kalangan yang berfikir rasional dalam al-Sunnah. Artikel ini menganalisis pandangan al-Qaradawi tentang fiqh al-sunnah dan metode aplikasinya dalam mengeluarkan hukum. Kajian ini berbentuk penyelidikan kualitatif dengan mengaplikasikan metode analisis dokumen yang terdiri daripada karya-karya al-Qaradawi tentang konsep fiqh al-sunnah. Kajian ini mendapati bahawa pemahaman yang utuh terhadap fiqh al-sunnah menurut al-Qaradawi dapat dicirikan melalui tiga karakteristik, iaitu menyeluruh (shumul), seimbang (mutawazin) dan memudahkan (muyassir). Ketiga-tiga karakteristik tersebut menuntut pengaplikasian metode wasatiyyah yang berasaskan maqasid al-shariah. Antara teori fiqh al-sunnah yang ditawarkan oleh al-Qaradawi dalam metode al-wasatiyyah adalah klasifikasi sunnah Nabi kepada tashri’iyyah dan ghayr tashri’iyyah. Hasil kajian mendapati bahawa pandangan al-Qaradawi mengenai konsep fiqh al-sunnah adalah selari dengan pandangan-pandangan sarjana klasik usul fiqh.