Pengaplikasian kaedah tafsir al-Qur’an dengan Qira’at oleh Muhammad Said bin Umar di dalam Tafsir Nurul Ihsan - Mohd Nazri Ahmad,; Muhd Najib Abdul Kadir,; Haziyah Hussin, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Ulama di Nusantara telah memberi sumbangan dalam penulisan Tafsir al-Qur’an, antaranya ialah Muhammad Said bin Umar. Beliau telah menjadikan Qira’at Tafsiriyyah sebagi sumber pentafsiran di dalam Tafsir Nurul Ihsan. Artikel ini membincangkan tafsiran beliau terhadap sebahagian ayat-ayat al-Quran dengan menggunakan sumber Qira’at Tafsiriyyah. Kajian ini menggunakan reka bentuk analisis kandungan terhadap Tafsir Nurul Ihsan. Data dikumpul melalui analisis dokumen dan dianalisis secara deskriptif. Berdasarkan penelitian yang dibuat, Muhammad Said merujuk kepada Qira’at Mutawatirah dan Qira’at Mudrajah di dalam Tafsir Nurul Ihsan. Sejajar dengan itu, pengaplikasian Qira’at dalam tafsir, kajian ini meletakkan Muhammad Said sebagai pelopor dalam bidang ini di Malaysia.