Petroglif Lumuyu: suatu pendokumentasian semula - Mohd Nor Amiruddin Nora Afandi,; Baszley Bee Basrah Bee, (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Pendokumentasian arkeologi mengandungi bebarapa langkah tertentu seperti kajian arkib, pemerhatian, merekodkan penemuan tinggalan yang ditemui melalui aktiviti ekskavasi. Proses pendokumentasian melibatkan usaha berterusan merangkumi pelbagai peringkat seperti perancangan, mengenal pasti perkara yang mahu didokumentasikan dan langkah yang boleh dicadangkan untuk pemuliharaan kepada pihak yang berwajib. Kertas kerja ini akan membincangkan pendokumentasian semula terhadap tapak petroglif Lumuyu dan meninjau kembali keadaan tapak sama ada berlakunya ancaman kerosakan dari segi aktiviti manusia dan alam semula jadi.