Kajian kualitatif terhadap amalan pemberian makanan dalam kalangan penjaga kepada kanak-kanak dan remaja autisme bangsa Melayu - Yee, Xing You; Amirah Aqilah Abd Rahim; Dalila Abdul Talib; Nur Hana Hamzaid; Zahara Abdul Manaf (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Kelainan tingkah laku dan tabiat makan dalam kalangan kanak-kanak dan remaja autisme menjadikan pemberian makanan seimbang sukar untuk dilakukan oleh ibu bapa. Kajian berbentuk kualitatif ini bertujuan untuk meneroka amalan pemberian makanan dan sumber maklumat pemakanan dalam kalangan penjaga kepada kanak-kanak dan remaja autisme berbangsa Melayu. Seramai 19 orang penjaga (berumur 35-53 tahun) kepada 19 orang kanak-kanak dan remaja autisme Melayu (berumur 7-18 tahun) telah menyertai perbincangan kumpulan berfokus. Peserta dipilih menggunakan kaedah persampelan bertujuan dari tiga pusat pendidikan kanak-kanak istimewa terpilih di sekitar Selangor dan Negeri Sembilan. Perbincangan kumpulan berfokus ini ditranskripkan kata demi kata dan dianalisa dengan menggunakan perisian NVivo versi 11 yang seterusnya membentuk beberapa tema. Kajian ini mendapati bahawa kebanyakan responden di dalam kajian ini mengamalkan pemberian makanan sunnah, suplemen sumber Omega-3 serta suplemen vitamin dan mineral serta mengelak makanan mengandungi bahan tambah, gluten dan kasein, makanan laut, telur dan kekacang. Responden beranggapan amalan ini membantu dalam menambah baik tahap kesihatan dan perubahan tingkah laku anak mereka. Sumber maklumat pemakanan utama diperolehi daripada Kelab Autisme Malaysia, internet, doktor dan pengajar di sekolah agama. Kebanyakan responden tidak pernah mendapat nasihat daripada pakar pemakanan. Pakar pemakanan perlulah menyampaikan maklumat mengenai amalan pemakanan yang berdasarkan bukti saintifik kepada penjaga melalui persatuan autisme dan internet untuk memastikan penjaga dapat maklumat berkaitan pemakanan anak mereka dari sumber yang betul.