Hubungan antara faktor institusi dan tunggakan cukai taksiran Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Semenanjung Malaysia - Razlan Abdul Razak,; Rosiati Ramli,; Mohd Rizal Palil, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Cukai taksiran adalah cukai yang dikenakan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) ke atas hartanah. Berdasarkan kepada Laporan Ketua Audit Negara, semua PBT di Malaysia menghadapi masalah kutipan cukai taksiran yang tidakmemuaskan dan tunggakan cukai cukai yang semakin meningkat setiap tahun. Tujuan utama kajian ini adalah untukmengenalpasti faktor-faktor yang menyumbang kepada situasi ini, khususnya mengenalpasti hubungan di antarafaktor dalaman institusi PBT dan tunggakan cukai taksiran. Terdapat tiga perkara utama yang dikaji iaitu strukturorganisasi, kempen dan promosi, serta tindakan penguatkuasaan yang dilaksanakan oleh PBT. Kajian telah membuat soalselidik ke atas kesemua 99 PBT di Semenanjung Malaysia dan mendapati terdapat tiga faktor yang menyumbang secara signifikan kepada tunggakan cukai taksiran. Faktor pertama ialah mewujudkan jabatan/bahagian khas tunggakan cukai taksiran, kedua kategori PBT itu sendiri, dan ketiga tahap kebergantungan PBT terhadap hasil cukai taksiran. Kajian mencadangkan setiap PBT perlu melakukan penstrukturan semula dengan mewujudkan bahagiankhas tunggakan cukai taksiran dan menfokuskan kepada tindakan penguatkuasaan yang lebih berkesan.