Faktor penglibatan cash economy di kalangan PKS sektor pembinaan di Malaysia - Rosiati Ramli; Muhammad Aqbal Mashadi; Mohd Rizal Palil; Romlah Jaffar (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kajian sebelum ini mendapati syarikat dari perniagaan kecil dan sederhana (PKS) sektor pembinaan di Malaysia cenderung untuk melakukan cash economy melibatkan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), samada dengan cara tidakmendaftarkan perniagaan mereka atau tidak menghantar borangnyata cukai dan tidak lapor semua pendapatan. Kajian ini seterusnya membantu memahami kenapa situasi tersebut berlaku. Dengan menggunakan borang soalselidik ke atas187 PKS yang telah dikenalpasti terlibat dengan cash economy, didapati tiga faktor utama yang mempengaruhi iaitu faktor ekonomi, institusi, dan psikologi. Dapatan ini secara khusus dapat membantu LHDNM dalam membenteras aktiviti cash economy dan memberi input yang berguna buat pentadbir kewangan negara dalam merangka item insentif cukai.