Survival orang Melayu di Johor berikutan kekejaman komunis, 1945 - Mohamed Ali Haniffa,; Zulhilmi Paidi,; Nor Azlah Sham Rambely, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Artikel ini mengemukakan mengenai survival orang Melayu di Johor berikutan kekejaman komunis di Tanah Melayu. Pemerintahan tentera Jepun di Tanah Melayu memberikan ruang kepada komunis melakukan kezaliman khususnya ketika proses melegitimasikan kuasa mereka. Orang Melayu yang dizalimi oleh komunis mula bergantung kepada ulama, pemimpin agama dan tempatan serta memanifestasikan jihad dan sabilillah. Survival orang Melayu di Mukim VII dan IV, Batu Pahat, Johor memberikan inspirasi kepada masyarakat Melayu di seluruh tanah air bagi mempertahankan nyawa, bangsa dan agama. Kajian ini menggunakan sumber lisan dan kaedah penyelidikan kepustakaan, melibatkan dokumen dan fail. Hasil kajian mendapati bahawa perjuangan orang Melayu menentang komunis mencetuskan nasionalisme dan lebih bersifat untuk membebaskan tanahair.