Undang-Undang kemanusiaan antarabangsa dan perang terhadap keganasan: suatu tinjauan kritikal - Mohamad Nasrin Nasir,; Zuliskandar Ramli,; Sharifah Munirah Alatas,; Azrul Azlan Abdul Rahman,; Muhammad Farhan Zulkifli, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Terdapat persoalan sejauh mana ‘Perang terhadap Keganasan’ boleh diklasifikasikan sebagai konflik bersenjata. Justeru itu, berdasarkan kajian kepustakaan artikel ini membincangkan berkenaan Undang-Undang Kemanusiaan Antarabangsa dan statut kuasanya terhadap kumpulan bersenjata transnasional berdasarkan Konsep Penentuan Sendiri (Self-Determination). Hasilnya, orang awam yang ditahan atas sebab-sebab keselamatan mesti diberi perlindungan yang diperuntukkan dalam Konvensyen Geneva Keempat dan Orang Awam tersebut yang tidak memenuhi kriteria yang diperlukan menjadikan mereka mendapat hak sepertimana Tahanan Perang. Hal ini penting dalam memahami perbezaan antara Undang-Undang Domestik, Undang-Undang Antarabangsa dan Undang-Undang Kemanusiaan Antarabangsa. Di bawah Konvensyen Geneva, International Committee of the Red Cross (ICRC) ICRC mesti diberi akses kepada orang-orang yang ditahan dalam konflik bersenjata antarabangsa, sama ada mereka adalah tawanan perang atau orang-orang yang dilindungi oleh Konvensyen Geneva Keempat. ICRC telah berulang kali dipanggil untuk menentukan status undang-undang yang tepat setiap individu yang diadakan di Teluk Guantanamo dan rangka kerja undang-undang yang terpakai kepada semua orang yang telah diadakan dalam usaha memerangi keganasan di luar situasi konflik bersenjata, ICRC mempunyai hak inisiatif kemanusiaan di bawah Statut Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah. Oleh itu, orang ramai yang kerap dikunjungi oleh ICRC telah ditahan atas sebab-sebab keselamatan dalam masa aman. Beberapa konvensyen antarabangsa mengenai keganasan yang sedia ada termasuk peruntukan-peruntukan tertentu yang menyatakan bahawa negeri-negeri boleh membenarkan akses ICRC kepada orang-orang yang ditahan kerana disyaki aktiviti pengganas. Peruntukan-peruntukan ini, serta orang-orang yang dimasukkan ke dalam perjanjian Undang-Undang Kemanusiaan Antarabangsa dan dalam Statut Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Gerakan adalah pengiktirafan terhadap peranan unik yang dimainkan oleh ICRC, berdasarkan prinsip-prinsip berkecuali dan kesaksamaan.