Sejarah dialog antara agama di Malaysia - Ahmad Faizuddin Ramli,; Jaffary Awang, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Pembudayaan amalan dialog antara agama dalam tamadun Alam Melayu bermula sejak kurun ke-2 dan menjadi signifikan pada kurun ke-15 melalui aktiviti perdagangan yang menghasilkan interaksi antara masyarakat. Pada peringkat awal, amalan dialog yang berlangsung adalah berbentuk Dialog Kehidupan dan pembudayaannya masih berlangsung hingga ke hari ini dalam pelbagai bentuk. Justeru, artikel ini membincangkan sejarah amalan dialog antara agama di Malaysia. Reka bentuk kajian ini bersifat kualitatif dengan menggunakan kajian kepustakaan dan pendekatan sejarah. Dapatan mendapati bahawa amalan dialog di Malaysia telah bermula sejak kurun ke-18 melalui aktiviti perdagangan dan harian masyarakat. Ketika ini bentuk amalan dialog bersifat tidak formal. Manakala pasca kemerdekaan, amalan dialog yang dibudayakan dalam bentuk yang lebih formal melalui penubuhan Pure Life Society, terkubur rentetan Peristiwa 13 Mei 1969. Usaha untuk membudayakan amalan dialog kembali aktif khususnya pasca 1970 oleh beberapa NGO sebagai tindak balas daripada gelombang Islamisasi yang melanda negara ini.