Penggunaan spesies ikan air tawar terpilih sebagai penunjuk biologi pencemaran kromium dan selenium di Malaysia - Nurul Akhma Zakaria,; Ahmad Abas Kutty,; Mohd Akmal Mahazar,; Marina Zainal Abidin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Tiga spesies ikan air tawar iaitu Rasbora sumatrana (Cyprinidae), Poecilia reticulata (guppy; Poeciliidae) dan Carrasius auratus telah didedahkan kepada kromium (Cr) dan selenium (Se) yang mempunyai julat kepekatan yang berbeza selama 4 hari (96 jam) di dalam makmal. Kadar kematian dicatatkan dan kepekatan kematian ambang (LC50) dan masa kematian ambang (LT50) dihitung. Nilai LC50 kepekatan kematian median (LC50) dan masa kematian median (LT50) didapati berkurang dengan peningkatan kepekatan logam dan masa pendedahan bagi kesemua spesies ikan. Nilai LC50 bagi pendedahan selama 96 jam bagi R. sumatrana, P. reticulata dan C. auratus kajian ini masing-masing bagi Cr adalah 20.91, 19.85, 28.31 mg/L dan bagi Se pula 0.21, 3.03, 0.24 mg/L. Se mempamerkan ketoksikan paling tinggi terhadap tiga spesies ikan air tawar ini apabila mempunyai nilai LC50 96 jam paling rendah jika dibandingkan dengan Cr.