Satira politik: analisis Internet trolling di Malaysia - Raja Nurafiqah Raja Zulkifi; Noor Sulastry Yurni Ahmad; Mohd Azizuddin Mohd Sani; Haslina Muhamad (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Satira politik merupakan satu bentuk komunikasi politik terdiri daripada pelbagai jenis. Satira politik melalui pendekatan Internet trolling pula dilihat semakin berkembang di Malaysia. Internet trolling boleh didapati dalam bentuk gambar (memes) atau rakaman (video) dan merupakan salah satu medium yang menarik digunakan dalam media sosial sebagai alat menyampaikan maklumat. Fenomena ini telah menular dalam kebanyakan aplikasi media sosial. Internet trolling seringkali digunakan terhadap para pemimpin politik sebagai bahan sindiran. Fenomena ini semakin rancak kerana rakyat kini dilihat cenderung untuk mendapatkan maklumat berkenaan berita politik menggunakan media baharu. Ini kerana medium ini mudah untuk diakses dan lebih bebas. Artikel ini memberi tumpuan kepada penyertaan pengguna media sosial dalam komunikasi politik berbentuk satira. Reka bentuk kajian ini adalah berdasarkan sorotan kajian yang terbatas dan pembacaan teori mobilisasi sosial dan teori penggunaan dan kepuasan media. Analisis kualitatif kandungan pula dipilih sebagai metodologi kajian. Media sosial Facebook menjadi medium analisis manakala komenkomen pengguna Facebook digunakan sebagai unit analisis. Kajian ini merumuskan bahawa fenomena trolling politik dalam media sosial menjadi indikator bahawa corak kebebasan bersuara dalam kalangan masyarakat kian berubah. Sungguhpun trolling politik yang selama ini tersebar melalui pelbagai aplikasi media sosial ini dilihat agak keterlaluan, namun pemimpin-pemimpin ini masih meneruskan tugas masing-masing tanpa menghiraukan bahan satira yang keterlaluan tersebut.