Pengekstrakan dan penulenan torium oksida (ThO2) daripada mineral monazit - Che Nor Aniza Che Zainul Bahri,; Aznan Fazli Ismail,; Amran Ab. Majid,; Mohd Izzat Fahmi Mohd Ruf,; Wadee'ah Mutahir Al-Areqi, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Monazit merupakan mineral fosfat yang mengandungi unsur nadir bumi, torium dan uranium dalam kepekatan tertentu. Kepekatan torium dalam monazit di Malaysia dilaporkan sekitar 2,525.0 - 40,868 ppm dan berpotensi digunakan sebagai bahan api untuk kegunaan reaktor nuklear torium. Sehubungan dengan itu, kajian ini bertujuan mengkaji proses pengekstrakan dan penulenan torium oksida (ThO2) daripada monazit tempatan. Proses pengekstrakan dan penulenan ThO2 dibahagikan kepada empat peringkat iaitu proses penghadaman, pengasingan, pengekstrakan pelarut dan pengkalsinan. Pencirian sampel telah dilakukan melalui analisis spektrometri jisim gandingan plasma teraruh (ICP-MS), analisis termogravimetri (TGA), pembelauan sinar-X (XRD) dan mikroskopi pengimbas elektron dengan spektroskopi serakan tenaga sinar-X (SEM-EDS). Proses penghadaman telah menghasilkan larutan larut lesap monazit ((Th,REE,U)(SO4)2) yang mengandungi sehingga 99.77 ± 7.84 mg torium. Unsur nadir bumi (La, Ce, Nd, Pr, Sm, Eu dan Gd) telah diasingkan daripada torium pada peratusan 96.73%. Manakala larutan Th(NO3)4 dan ThO2 yang dihasilkan masing- masing berketulenan 97.10 ± 0.74% dan 98.85 ± 0.69%. Sehubungan dengan itu, kajian ini menunjukkan bahawa pengekstrakan dan penulenan ThO2 daripada monazit tempatan boleh dilakukan melalui proses pengekstrakan berperingkat.