Komunikasi pelanggaran adab: satu analisis konsep adab al-Attas dalam drama Ayam Jantan Ayam Betina - Roziah Adama,; Mas Rynna Wati Ahmad, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Tingkat diri manusia yang terbaik ialah peringkat diri akali, yang mana pada peringkat ini manusia berupaya melakukan penolakan terhadap permintaan diri hayawani yang berpaksikan nafsu keduniaan semata-mata. Sehubungan itu, makalah ini membincangkan bagaimana konsep adab yang disarankan oleh Islam mampu mengupas persoalan nilai dalam teks drama Bidin Subari, Ayam Jantan Ayam Betina. Drama yang telah ditulis pada tahun 1974, masih lagi dipentaskan dan dibincangkan hingga ke hari ini. Dengan isu yang masih relevan, Bidin Subari mengangkat permasaalahan tentang masyarakat yang sering lupa untuk bertindak dalam batasan adab dan melakukan perkara yang sering bercanggah dengan agama Islam. Hal sedemikian telah mengundang pelbagai permasaalahan yang membingungkan. Watak-watak utama drama ini melalui gaya hidup moden yang agak melampau sehingga meyebabkan berlakunya kebejatan moral dan keruntuhan akhlak. Sehubungan itu, dilihat, penulis cuba merungkai natijah pelanggaran adab yang berlaku sehingga watak-watak yang beraksi dalam dalam drama ini menghampiri sifat diri hayawani. Skop perbincangan dalam kajian ini cuba untuk memperjelaskan lagi makna konsep adab dalam kehidupan masyarakat Melayu Islam seperti yang diperhalusi oleh Syed Naquib al-Attas dalam artikel beliau yang dipetik melalui buku yang dihasilkan oleh Wan Mohd. Nor Wan Daud berjudul, Ilmuan Penyambung Tradisi. Hasil kajian mendapati bahawa, kemodenan tanpa had akan memberi kesan jangka panjang dalam kehidupan masyarakat. Masalah kekeliruan tentang agama timbul kerana kurang faham makna dan landasan agama Islam dan konsep adab yang sebenarnya.